donderdag 8 mei 2014

Eindopdracht: Het vogelhuisje!

Een leuk vogelhuisje maken aan de hand van een melkpak! Uitdagend en creatief, er wordt van de leerlingen verwacht dat zij nadenken over ritme en de ruimtelijke vormen van een dak. Ze krijgen de vrije hand om hier hun eigen draai aan te geven. Het is les die goed geschikt is voor het basisonderwijs, vooral vanaf groep 5/6.


Lesfasenmodel  voor college 6

Het lesfasenmodel vormt de structuur van een les beeldende vorming.

Vul in bij de   ****  sterretjes

 

Voorbereiding
Context
* Belevingswereld: In deze tijd van het jaar gaan alle vogels een ei leggen. Bij het leggen van een ei hebben alle vogels een leuk huisje nodig om in te wonen en voedsel vandaan te halen. De kinderen horen elke dag de vogels ’s ochtends fluiten en ze zien ook steeds meer vogeltjes vliegen.
Basisplan
* Opdracht en randvoorwaarden: De leerlingen maken van een pakmelk een vogelhuisje die past binnen de natuur. Het vogelhuisje moet beplakt worden met takjes, papier en ijsstokjes die worden aangebracht in een bepaald ritme.


 
 
Doelen
* Beeldend doel: Aan het eind van de les kunnen de leerlingen ritme aanbrengen aan de buitenzijde van een melkpak door het gebruik van takjes, papier en ijsstokjes. Er is sprake van ritme als er herhaling is van vormen en een structuur te zien is op het melkpak. Daarnaast moeten de leerlingen hun fantasie loslaten op de vorm van het dak.
 
* Technisch doel: Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een rond gat knippen in een melkpak, nadat ze een rondje hebben getekend op het melkpak. Ook kunnen ze papier bevestigen op een melkpak, waarbij geen lijmresten zichtbaar zijn. 
 
Receptie
/Oriëntatie
Introduceren
*Beeldcultuur: We beginnen de les met een filmpje van buurman en buurman. Geef de kijkvraag mee: Wat doen buurman en buurman? En waarom doen buurman en buurman dat? Welk materiaal gebruiken zij?
Het filmpje moet afgespeeld worden van 0.00 tot 3.45 minuten.
Vervolgens bespreekt de leerkracht de kijkvragen met de leerlingen. Wat doen buurman en buurman? Ze maken een vogelhuisje. En waarom doen buurman en buurman dat? Ze willen de vogels lokken. Welk materiaal gebruiken zij? Ze gebruiken hout en spijkers.
Vervolgens zet de leerkracht een filmpje aan over net geboren vogels. De kijkvraag: Waarvoor wordt het vogelhuisje gebruikt?
Bespreek de kijkvraag. Waarvoor wordt een vogelhuisje gebruikt? Een vogelhuisje wordt gebruikt om een nestje te bouwen voor en door vogels.
Hoe moet een vogelhuisje eruit zien? Er moet een klein gat inzitten voor een vogel.
 
*Beeldaspecten
Bekijk de afbeeldingen in de presentatie. Behandel de vragen.
Wat voor dak heb je thuis? De meeste kinderen hebben een puntdak. Wie heeft er een ander dak?
 
Informeren
*Beeldbeschouwen
Met de leerlingen de volgende vragen beantwoorden.
Welke vormen zie je? Driehoek, rond, vierkant.
Wat is belangrijk aan een dak? De vorm, de functie (er moet water afkunnen stromen) en het moet het mooi uitzien.
Wat is minder belangrijk aan een dak? De kleur.
Uitleg geven over het knippen van een gat in een melkpak.
Uitleg over het bevestigen van het dak.
 
 
Instrueren
*Beeldend Probleem
Jullie gaan een vogelhuisje maken die aanlokkelijk is voor vogels. Vogels moeten in jullie vogelhuisje willen wonen. Er zijn natuurlijk wel een aantal eisen aan een vogelhuisje. Wat moet een vogelhuisje hebben? Een dak die waterdicht is en een gat waar de vogel in kan. Ik wil dat jullie ritme aanbrengen aan het beplakken van het vogelhuisje. En het moet een creatief dak zijn. Aan het eind wil ik allemaal verschillende daken zien. En gebruik geen overmatig lijm om het dak te bevestigen.
Productie
/Uitvoering
Observeren
Beeldend Vermogen
 
Begeleiden
Werkprocessen
 
Afronden
Tijdsmanagement
Reflectie
/Nabeschouwing
Nabespreken
Reflecteren
 
 
 
 
 
 
 
Beoordelen
* Beoordelingscriteria (matrix)
 
Nb. Alleen de matrix maken.
 
 
 
 
 
 
Presenteren
Presentatievorm
Evaluatie
Evalueren
Opdracht en randvoorwaarden



Rubrix:

 

 
onvoldoende
voldoende
goed
score
 
Techniek
 
max. 3 punten
1 punt
 
Er zijn grote stukken papier opgeplakt. Overmatig gebruik van lijm.
Het gat is niet toegankelijk voor een vogel.
2 punten
 
Er zijn stukjes gescheurd papier gebruikt en die opgeplakt. Er is geen overmatig gebruik van lijm.
Het gat is toegankelijk voor een vogel.
3 punten
 
De gebruikte stukken papier zijn gelijkmatig. Er is geen sprake van overmatig lijm gebruik.
Het gat is mooi glad. De vorm van het gat is hierbij niet van belang.
 
 
Beeldaspect
 
max. 3 punt
1 punten
 
Het toegepaste beeldaspect is te gering. Er is niet of nauwelijks sprake van ritme.
2 punt
 
Het toegepaste beeld aspect is voldoende ondersteunend. Er is sprake van ritme.
3 punten
 
Het toegepaste beeldaspect is sterk ondersteunend en verassend. Er is sprake van een uitdagend ritme.
 
 
Creativiteit en originaliteit
 
max. 4 punten
1 punt
 
De vorm is niet vernieuwend en onduidelijk. Er is geen dak in terug te zien.
2 punten
 
De vorm is doordacht, overtuigend in keuze en weergave. Er is een vernieuwend dak in terug te zien.
4 punten
 
Vorm is heel nieuw en eigen en laat een sterke interpretatie zien van de opdracht. Het dak is vernieuwend, creatief en er is goed nagedacht over de functie.
 

 

                                                                                                                                                                     Totaalscore:
 
 


 
Om dat het ons niet lukte om de powerpoint presentatie als bestand op ons blog te krijgen hebben we de gehele presentatie als afbeelding er op gezet. De tekst is misschien iet wat onduidelijk, daarom hebben wij deze hier onder extra genoteerd.
Dia 7:
Wat voor dak heb je thuis?
Welke vormen zie je?
Wat is belangrijk aan een dak?
Wat is minder belangrijk aan een dak?

Ons werk



Dit is onze postmoderne variant van het door ons gekozen kunstwerk. Op deze afbeelding ziet u dat er mensen, zittend op een bankje, kijken naar twee mensen die in de verte kijken. De mensen die u op het schilderij op de afbeelding ziet zijn wij. Er zitten dus verschillende ironische aspecten in deze afbeelding. Daarnaast is het een kleurrijke afbeelding waarin verschillende stijlen worden vermengt. Het schilderij is heel strak, met twee kleuren enigszins modern, strak terwijl d gehele afbeelding ook absoluut iets romantisch uitstraalt.

Modernistisch kunstwerk met personen


FORMAT  BEELDASPECT    ACPA studenten: Dana van de Vliet en Esmée Schop

 Titel: Schattijd in de bouwput aan de Van Diemenstraat in Amsterdam

Maker: George Hendrik Breitner

Materiaal: olieverf op doek (h 78 cm bij b 115 cm)

Datum: 1897

Wat zie je?: Twee mannen met een pet op zitten op een aantal houte balken bij een rivier. In de rivier liggen verschillende zeilboten afgebeeld. Langs het water zijn containers te zien.  De mannen kijken richting de rivier. De mannen zijn gekleed in donker bruine en donker blauwe kleding. Ze zitten voor overgebogen. Tussen de rivier en de mannen zit een meter of tien.

Betekenis van het beeld: Toen in 1876 het Noordzeekanaal klaar was, werd de Amsterdamse rivier het IJ bevaarbaar voor grote oceaanstomers. Aan de oevers werden straten met pakhuizen aangelegd, zoals de Van Diemenstraat op dit schilderij. Breitner schilderde de schaftende mannen op de rug gezien. Ze hebben net  hoekige omtrek als de balken waar ze op zitten en de tenten en zeilen in de achtergrond.

Hoe is het gemaakt?: Het schilderij is gemaakt van olieverf op doek.

Tijdskenmerken: Hollandsimpressionisme. De gebruikte kleuren zijn bruinig, donker. In het Hollandsimpressionisme was er veel aandacht voor lichtinval, daarvoor zijn de schaduwen van de mannen afgebeeld.

Mening: Een ééntonig schilderij met een donkere, saaie uitstraling die waarschijnlijk is gemaakt in de lente, omdat de mannen in het zonnetje buiten zitten.

 

 

Hoofdcategorie
 
Kleur en licht
Deelbegrip
 
Kleurtoon en slagschaduw
Afbeelding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Korte
omschrijving
Van het begrip
 
 
 
Slagschaduw is schaduw dat op de ondergrond valt, doordat een
lichtbron licht op een object of person laat vallen.
Er zijn vooral donkere kleurtonen gebruikt. Een kleurtoon is één kleur in verschillende tinten.
Hoe in de afbeelding
 
 
 
 
Er valt licht op de mannen, hierdoor vallen de mannen op de afbeelding meer op. Ook langs de horizon valt licht, waardoor de aandacht naar de rivier wordt getrokken.
Alle kleuren in de afbeelding zijn bruinig van kleur, al deze kleurtinten vallen dus binnen een kleurtoon.
Welk effect in de afbeelding
 
 
 
 
 
Door het licht dat op de mannen valt, vallen de mannen meer op in het beeld. Ook komt er meer aandacht op horizon te liggen, omdat de horizon in contrast staat met de omgeving.
Door de bruinige tonen wordt het beeld somberder en rustgevend. Er wordt hiermee het leven van een standaard arbeider geschetst.

Feedback lesfasenmodel


1. Wordt er rekening gehouden met de belevingswereld van het kind.

a)        Ze sluiten goed aan bij het jaargetijd, want bij lente beginnen de bloemen te groeien. Ik mis alleen voor welke klas het werk is.

2. Is de inleiding motiverend voor de leerlingen.

a)        Er is een probleemstelling wat ook nog een actualiteit is, het komt uit de krant. Mensen willen geen normale bloemen meer kopen. Ze hebben meer interesse in de exotische bloemen, de fantasiebloemen. Ik mis alleen de plaatjes die behoren bij de les, wel wordt er aangegeven wat voor soort plaatjes je bij deze les kan gebruiken.

3. De opdracht: is er sprake van een duidelijk beeldend probleem?

a)        Ja, kinderen moeten aan de hand van de bouwstenen van een bloem, wat is uitgelegd in de inleiding, hun eigen fantasiebloem maken.

4. Worden de leerlingen door de lesopzet gestimuleerd tot eigen vormgeving?

a)        Ja, want zij krijgen voorbeelden van hoe een fantasiebloem er uit kan zien. Ook krijgen zij te zien, waar de bloem aan moet voldoen, namelijk aan de bouwstenen van de bloem. De kinderen hebben een beperkte vrijheid, waardoor zij doelgericht hun fantasiebloem kunnen maken, met hun eigen fantasie.

5. Is het beeldmateriaal adequaat gekozen?

a)        De ideeën van het beeldmateriaal is goed, maar ik heb geen beeldmateriaal gezien. Alleen de omschrijving van het beeldmateriaal en dat is goed. Het spreekt de kinderen aan, is ondersteunend, duidelijk, en trigerred de kinderen om hun eigen werk te willen maken/ontwikkelen.

6. Straalt het gekozen beeldmateriaal de huidige tijd uit?

a)        Bloemen is van iedere tijd, wel is het handig als het aansluit bij het jaargetijd. En dat doen zij. Door je eigen fantasiebloem te maken, zorg je voor dat dit een eigentijdsonderwerp is.

7. Geef een aantal verbeter punten / aanvullende suggesties.

a)        We kunnen persoonlijk maar één verbeterpunt verzinnen en dat is dat we de afbeeldingen van de betreffende les missen, maar die afbeeldingen zijn wel helder omschreven. Zodat de persoon die de les gebruikt hem zelf de bloemen op kan zoeken.

8. Wat is het sterkste onderdeel van de les, en waarom.

a)        De kinderen hebben veel eigen inbreng, maar wel een doel waar zij zich aan dienen te houden. Zo kan je het werk ook beter beoordelen. Het werk wordt interactief nagesproken, hierdoor wordt er ook extra aandacht aan hun kunstwerken besteed. En door de technieken na te bespreken leren ze naast de fijne motoriek verbeteren ook iets over kunst.
 
 
Door: Elisa

 

woensdag 9 april 2014

2D-technieken




Foto 1: Kaarsvet en ecoline
Foto 2: Plakkaatverf gemengd met water
Foto 3: Kreukelpapier

Foto 1: Met een kaars, waar ik een punt aan had gemaakt, heb ik verschillende vormen die in verband staan met de lente getekend. Dit zie je in eerste instantie alleen wanneer je het papier tegen het licht in houdt. Wanneer je er met ecoline, in verschillende kleuren, over heen gaat komen de vormen goed naar voren. Dit heeft een verrassend effect. Deze verrassende manier van werken kan goed gebruikt worden in de onderbouw, jonge kinderen zullen er versteld van staan.
Foto 2: Met plakkaatverf heb ik in het thema lente een impressionistisch werk gemaakt. Door verschillende kleurrijke tinten te gebruiken, ontstond een tulp die prima past binnen het thema.
Foto 3:Met plakkaat verf en kreukelpapier heb ik een kleurrijke achtergrond gemaakt. Deze kleurrijke achtergrond is handig te gebruiken voor andere opdracht. Onder een collagetechniek zou deze achtergrond zeer geschikt zijn. Voor deze achtergrond heb ik de kleuren, geel, oranje en rood gebruikt, omdat dit naar mijn idee echte lentekleuren zijn.

De lente kleien

Esmee:

Titel werkstuk: Levende ananas

omschrijving beeldend doel: Het doel van de levende ananas is om te laten zien dat de natuur behouden moet worden. De natuur zorgt voor nieuw leven in het druk bevolkte Nederland. Een ananas staat voor het zonnige, vrolijke leven in het donkere, grijze Nederland.

t.a.v. eigen thema-deel: Het thema is 'lente'. In de lente staat alles volop in bloei. Daarom staat de ananas ook in bloei. Door middel van een vogeltje en twee bloemetjes komt de ananas tot leven. Alles in de lente gaat opnieuw bloeien.
 

 
 
Dana:
 
Titel werkstuk: Een lente appel
 
omschrijving beeldend doel: Het doel van dit werkstuk is het tonen van de connectie tussen de appel en de lente. De bloessem die op de appel zijn weergeven de lente, deze worden door de bijtjes bevrucht met appeltjes als gevolg. Aan de hand van de worm heb ik geprobeerd de dieren in de lente te symboliseren. Daarnaast staan de bloemen ook voor de vrolijke, gemoedelijke sfeer die de lente en het mooie weer met zich meebrengen.
 
t.a.v. eigen thema-deel: Het thema is 'lente'. Zoals esmee al eerder vermeld, in de lente staat alles volop in bloei, er komen bloemen aan de bomen waar vervolgens weer heerlijke vruchten aan groeien. Maar zonder de dieren geen lente, zij zorgen tenslotte voor het nieuwe leven in de wereld.